Damn fine, Miss Webdesign

Blog

Gehaat en geliefd: Comic Sans

Gehaat en geliefd: Comic Sans

ALLEREERST! HAPPY COMIC SANS DAY 😉

Al sinds Microsoft in 1994 Comic Sans introduceerde is het een opvallend lettertype geweest. Het werd ontworpen als lettertype voor informele teksten en is gebaseerd op stripverhalen. Wat Microsoft vermoedelijk nooit had verwacht is dat er een enorme liefde ontstond voor dit lettertype èn dat er een even grote hetze tegen het lettertype is ontstaan. Waarom nou eigenlijk?

De geboorte van Comic Sans

De eigenaar van het Comic Sans lettertype is typograaf Vincent Connare. Hij ontwierp het lettertype voor de tekstwolkjes van de geanimeerde hond die destijds hielp met het navigeren door Windows. “Comic dogs don’t talk in Times New Roman”, zei Connare. Zijn idee was dat het met name door kinderen gebruikt zou worden. Verrassend genoeg werd het letterype ineens ook gebruikt voor billboards en officiële documenten. Dit liep zo uit de hand dat er in 2002 een ‘Ban Comic Sans’ beweging opstond. Connare zelf blijft vooral geamuseerd dat zijn onschuldige lettertype zoveel stof heeft doen opwaaien.

Waarom zo gehaat?

Er is onderzoek gedaan naar lettertypes en hieruit bleek dat mensen erg goed zijn om lettertypes te classificeren met specifieke eigenschappen. Toen mensen werd gevraagd welke lettertypes het meest geschikt waren voor serieuze teksten kozen ze voor ‘betrouwbaar’ en ‘mooi’ en niet voor ‘spannend’ of ‘luid’. Comic Sans is een lettertype dat juist meer getypeerd is als ‘luid’ en ‘komisch’ en daarom volgens het onderzoek niet geschikt voor serieuze zaken. En dat is precies waar het probleem is ontstaan: ineens werd Comic Sans dus wel voor dit soort doeleinden gebruikt. Dit gaf een ruis tussen zender en ontvanger, waarbij de ontvanger verward is en zich niet serieus genomen voelt wanneer een potentieel serieus onderwerp in een grappig lettertype is gegoten.

Hoe is deze hetze ontstaan?

De Comic Sans hetze, want zo mogen we het wel noemen, is natuurlijk ergens ontstaan. Want waarom begonnen mensen dit lettertype überhaupt te gebruiken voor formele documenten?

In de tijd dat het lettertype werd opgenomen door Microsoft werd de thuiscomputer net populair en mensen hadden het idee dat ze met het kiezen van een bepaald lettertype een eigen smaak mee konden geven aan hun teksten. Ze konden uit enorm veel lettertypes kiezen en dit deden ze dan ook. Om op te vallen kozen ze iets dat ‘anders’ was en zo werd Comic Sans dus ineens gebruikt voor flyers en uitnodigingen. Zo groeide Comic Sans uit tot een lettertype dat ver afstaat van waar het ooit voor bedoeld was. Heden ten dage kom je dus als professional echt niet meer weg met het gebruik van Comic Sans.

Comic Sans: de liefhebbers

Uiteraard heeft elke hetze een tegenbeweging, zo ook Comic Sans. Want naast de grote groep mensen die het lettertype haat is er een ware fanclub. Zo leeft bedenken Vincent Connare tegenwoordig een rustig leven, maar wanneer hij mensen spreekt biechten ze vaak op dat ze fan zijn van Comic Sans. Nederland maakt het helemaal bont, want dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hebben zich ingezet voor het imago van het lettertype. En zo komt het dat Nederland enkele jaren in juli toneel was van Comic Sans dag. Dé dag dat iedereen wordt opgeroepen zoveel mogelijk in Comic Sans te werken!

Uitbreiding!

Miss Webdesign opent binnenkort een webshop! Wil jij een mail ontvangen wanneer deze online is? Wil jij een (persoonlijke) kortingsbon ontvangen? Vul dan hier je e-mailadres in. *

*Jouw e-mailadres wordt eenmalig gebruikt voor deze promotie en daarna weggegooid, beloofd!

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Miss Webdesign

Miss Webdesign

Omdat ik heb besloten alleen nog maar te doen wat mij gelukkig maakt, ben ik Miss Webdesign begonnen. Ik wil creëren, mooie dingen maken en jou heel gelukkig maken met een goedlopende website, mooie huisstijl en een prachtig logo om jouw bedrijf op de kaart te zetten.
-x- Angel

Website

Blijf lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hai!

Dus jij drukt altijd vrijwillig op pop-ups?

5/5
Logo Miss Webdesign

Nou dat mag beloond worden! Voer hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang 10% voor mijn nieuwe project wat in januari 2023 van start gaat: 

Net een bedrijf gestart en ALLES nodig?
V.I.P. Treatment boeken?

Tijdens je werk net zo viben als Miss Webdesign?

-x-