Damn fine, Miss Webdesign

Blog

Het belang van fonts op websites

Het belang van fonts op websites

In Boer zoekt vrouw maakten we enkele jaren geleden kennis met boer Jaap. Jaap ging op speeddate en bij elke vrouw die hij tegenover zich kreeg riep hij in steenkolenengels “you never get a second chance to make a first impression, hé?” En precies dát is het belang van fonts op websites.

Lettertypes en fonts, is er een verschil?

Een font wordt vaak uitgelegd als lettertype en hoewel dat in grote lijnen klopt, zijn er toch wat nuanceverschillen. Een lettertype is namelijk puur het ontwerp van de letter en een font is het grotere geheel: een combinatie van ontwerp, grootte en stijl van de letter. Bij het bepalen welke sfeer je wilt neerzetten is het dus niet alleen van belang dat je kiest voor een bepaald lettertype, maar ook in welke stijl je de boodschap over wilt brengen.

Leesbaarheid vergroten.

Ik gooi hem er maar weer eens in, maar als je een website hebt in Comic Sans dan zal je als bedrijf minder snel serieus worden genomen. Bovendien is Comic Sans niet lekker leesbaar, omdat het door de vormen al snel afleidt. Je kunt door gebruik van het juiste font heel eenvoudig de leesbaarheid van je website vergroten. Daarbij kies je dus niet alleen voor het lettertype, maar ook voor stijl en grootte. Die zaken samen vormen het font en uiteindelijk de uitstraling van je website.

Vorm en functie.

Bij het kiezen van het juiste font is het van belang om te bedenken welke boodschap je over wil brengen in de tekst. Voor een reclametekst zal je eerder kiezen voor een opvallend en groter font. Voor een blogtekst kies je voor makkelijk leesbaar en kleiner. Het is belangrijk om daarbij ook naar het lettertype te kijken, welk lettertype kies je en wat straalt het uit? Voor een website in kinderspeelgoed zul je niet snel kiezen voor een gotische uitstraling, maar eerder kijken naar een speels font. Zo is er voor elke boodschap, onderdeel van je website en tak van sport wel een geschikt font te vinden.

Zelf fonts downloaden.

Online vind je legio mogelijkheden om zelf fonts te downloaden. Je bent dus niet beperkt tot de lettertypes en groottes die je in Word vindt, maar kunt bijvoorbeeld fonts downloaden in Adobe of op een van de websites die dit aanbieden. Hoewel dit een fijne en mooie optie is, kan het toch verstandig zijn een professional mee te laten denken over de juiste fonts voor jouw website. Er is namelijk zoveel keuze dat het lastig kan zijn om door de bomen het bos te zien en het laatste wat je wilt is een keuze maken die jouw website geen recht doet. Uiteraard heb ik de beschikking over alle fonts die je maar kunt dromen en bovendien heb ik ook de kunde in huis om samen met jou te bepalen welk font jou op het lijf geschreven is. Zo breng je precies de juiste boodschap over. Zoals Jaap zou zeggen: “the sky is the limit, hè?”

Uitbreiding!

Miss Webdesign opent binnenkort een webshop! Wil jij een mail ontvangen wanneer deze online is? Wil jij een (persoonlijke) kortingsbon ontvangen? Vul dan hier je e-mailadres in. *

*Jouw e-mailadres wordt eenmalig gebruikt voor deze promotie en daarna weggegooid, beloofd!

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Miss Webdesign

Miss Webdesign

Omdat ik heb besloten alleen nog maar te doen wat mij gelukkig maakt, ben ik Miss Webdesign begonnen. Ik wil creëren, mooie dingen maken en jou heel gelukkig maken met een goedlopende website, mooie huisstijl en een prachtig logo om jouw bedrijf op de kaart te zetten.
-x- Angel

Website

Blijf lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hai!

Dus jij drukt altijd vrijwillig op pop-ups?

5/5
Logo Miss Webdesign

Nou dat mag beloond worden! Voer hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang 10% voor mijn nieuwe project wat in januari 2023 van start gaat: 

Net een bedrijf gestart en ALLES nodig?
V.I.P. Treatment boeken?

Tijdens je werk net zo viben als Miss Webdesign?

-x-