Damn fine, Miss Webdesign

Blog

Wat is grafisch vormgeven?

Wat is grafisch vormgeven?

In een vorig blog heb ik al gesproken over wat visual design nou precies inhoudt. Grafisch vormgeven heeft veel overlap met visual design, maar is toch net even anders. Ik vertel jullie er meer over in dit blog!

De opleiding

Grafisch vormgever word je niet zomaar: om mezelf zo te mogen noemen volgde ik een 4-jarige MBO opleiding aan het Grafisch Lyceum in Utrecht.  Ik koos hiervoor omdat ik een creatieve beelddenker ben en iets met die fantasie en het vermogen om concepten om te zetten in plaatjes wilde doen. Binnen de opleiding bouw je al een portfolio op omdat je praktijkgericht aan de slag gaat met computerprogramma’s, logo’s ontwerpen, design en het ontwikkelen van je eigen stijl. Binnen de opleiding loop je ook stage om nog meer praktijkervaring op te doen. Zo kom je na 4 jaar, met je diploma op zak, allround en goed beslagen ten ijs.

Gediplomeerd: en dan?

Een vierjarige opleiding is natuurlijk niet zomaar wat, dus wat houdt het nou in om grafisch vormgever te zijn? Grafische vormgeving is een ontzettend brede term. Elk ontwerp is eigenlijk tot stand gekomen door grafische vormgeving. Zelfs de stickers op fruit. Als mens zijn we enorm visueel ingesteld, dus we zullen sneller iets kopen met een aantrekkelijk ontwerp dan wanneer daar minder goed over na is gedacht. En dat mooie ontwerp en aantrekkelijke kleurenspel, dát is te danken aan de grafisch vormgever. Het beslaat een enorm veld: van labels tot winkelketenlogo’s, van t-shirts tot mokken – alles kan worden aangepakt door grafische vormgeving.

Overlap met visual design

Visual design en grafische vormgeving hebben een overlap: vormgeving op websites bijvoorbeeld valt ook onder visual design. Je kunt eigenlijk stellen dat visual design alles beslaat dat zich op de computer afspeelt aan vormgeving en grafische vormgeving is breder: dat beslaat ook tastbare zaken zoals tassen of boekomslagen. Grafische vormgeving ontstond dus ook eerst: al voordat we alles met computers en internet gingen doen was dit een belangrijk onderdeel van de media en consumptiemaatschappij. Met de opkomst van de digitale wereld nam visual design een grotere rol in, maar nog altijd is grafische vormgeving onmisbaar voor onze wereld. Alle reclameborden langs de snelweg, advertenties in tijdschriften, posters in bushokjes en opdrukken op onze truien zijn allemaal ontstaan dankzij de grafisch vormgever. Het is dus niet verrassend dat de opleiding en het beroep onverminderd populair zijn gebleven, ook anno 2022.

Grafisch & ik

En ik dan? Ik volgde de opleiding een poos geleden en behaalde mijn diploma in 2005. Het heeft uiteindelijk heel wat jaren geduurd voor ik, na een flinke omweg, de stoute schoenen aantrok en startte met Miss Webdesign. Je kunt bij mij terecht voor het totaalplaatje, dus visual design èn grafische vormgeving. Het blijkt wel weer dat oude liefde niet roest en dat creativiteit wel een weg naar buiten weet te vinden, dus: here I am!

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Miss Webdesign

Miss Webdesign

Omdat ik heb besloten alleen nog maar te doen wat mij gelukkig maakt, ben ik Miss Webdesign begonnen. Ik wil creëren, mooie dingen maken en jou heel gelukkig maken met een goedlopende website, mooie huisstijl en een prachtig logo om jouw bedrijf op de kaart te zetten.
-x- Angel

Website

Blijf lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hai!

Dus jij drukt altijd vrijwillig op pop-ups?

5/5
Logo Miss Webdesign

Nou dat mag beloond worden! Voer hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang 10% voor mijn nieuwe project wat in januari 2023 van start gaat: 

Net een bedrijf gestart en ALLES nodig?
V.I.P. Treatment boeken?

Tijdens je werk net zo viben als Miss Webdesign?

-x-